söndag 28 december 2014

CHOKLAD OCH KOLA BROWNIES

En helt fantastisk god efterrättskaka, tar lite tid att göra då den har kondenserad sötad mjölk i sig som först ska koka i tre timmar och sen svalna innan man kan använda den i bakningen, MEN det är helt klart värt den tid det tar då man smakar den.....
 
 
 
 


Här kommer receptet:

BOTTEN:

120 gr smör
120 gr mörk choklad
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
100 gr hackad mjölkchoklad

150 gr grovt hackade marshmallows
1 burk karamelliserad mjölk = färdig kokad

CHOKLADTRYFFELTÄCKE:

125 gr hackad mjölkchoklad
125 gr hackad mörk choklad
1,5 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20x30 cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader i 20 minuter. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Ta ut kakan.
Bred över den kokta kallnade (karamelliserad) kondenserade mjölken över mashmallowslagret: Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över den karamelliserade mjöken. Låt svalna och stelna, skär sen i lagom portionsbitar.

( Karamelliserad mjölk, får man genom att koka en burk sötad kondenserad mjölk i 3 timmar på svag värme. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten under hela koktiden. Låt burken svalna helt innan den öppnas.)
LYCKA TILL!

Kanske något till efterrätt till nyår? Vi har nog spikat vår nyårsmeny, ev kvarstår att ev byta förrätten, men det återstår att se. Nu en lugn kväll framför en film. Imorgon en liten sammanfattning av 2014 och en framåtblick för 2015.
Må gott! Kram Agnetha "Agge"

1 kommentar:

  1. Mmm en kaka mina killar kommer älska. Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År. Kramisar Tina

    SvaraRadera