lördag 13 december 2014

BAKAT MED SAFFRAN.....

 
 

SAFFRANSSKORPOR


SAFFRANSKAKA
 


                                                                          

            
...Min lilla gran i köket på köksbänken lyser mysigt när jag är där (och det är ofta :)) , julen närmar sig och jag ser fram emot lite ledighet. Idag har sonen och jag varit på stan själva en stund och handlat julklappar och provat kläder. När vi kom hem blev det Kaffe, glögg och fika, vi köpte med oss wienerbröd hem och de smakade såå gott!
Satte sen igång att baka, bakade med saffran idag, mjuk saffranskaka och saffransskorpor, recepten kommer här:

SAFFRANSKAKA
200 gr margarin
1 pkt saffran, (0,5g)
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker)
Smörj och ev bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smällt matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
När kakan svalnat, sikta ev över lite florsocker när den ska serveras.

SAFFRANSSKORPOR (ca 35 st) (Leila`s)
100 gr smör
1 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll sen över det i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med den hela sötmandeln och vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna  i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Lycka till!

Nu har mannen lagt köttet på grillen så nu är det dags att slänga in potatisgratängen, göra såser och duka. Häller nog upp ett glas rött att smutta på när man grejar, mmm just det efterrätten måste göras också, blir en varsin enkel chokladpudding med grädde.
Ha en skön lördagskväll!
Kram Agnetha "Agge"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar