måndag 5 januari 2015

AGGES MATVECKA

MÅNDAG: KrämigTortellini med
        grekisk sallad
 
 
Detta behöver du/så här gör du:
Ett paket färsk tortellini med önskad smak.
Koka pastan enligt anvisningarna.
När pastan kokat klart häll av vattnet och blanda med 2 msk grädde och 1-2 krm
riven muskot.
 
Servera med en god sallad, jag gjorde en variant på grekisk sallad till,
med fetaost, sallad, tomat, rödlök och olja och svartpeppar.
 
 
TISDAG: Cheddarpaj med valnötter,
 sallad och päron.
 

                                                            Pajdeg                  

                                                                4 1/2 vetemjöl dl
                                                          150 gr smör eller margarin
                                                            1 1/2 msk kallt  vatten                                   

                                                           Fyllning

                                                                        4 ägg
                                                                2 1/2 dl mellangrädde
                                                                     1 1/2 dl mjölk
                                                                         1 tsk salt
                                                                        1 krm peppar
                                            300 g cheddarost (300 g motsvarar ca 8 dl grovt riven)

                                                           Till servering                                    

                                                                       1 fast päron
                                                                      1 dl valnötter
Gör så här:

.Pajdeg: Hacka samman vetemjöl och matfett till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen mellan plastfolie eller tryck ut den för hand i en pajform ca 25 cm i diameter (för 10 bitar). Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg aluminiumfolie över pajdegens botten och kanter. Lägg på några matknivar på foliet så att inte degen reser sig under gräddningen.
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta bort knivarna och folien.
Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar.
Fördela osten i pajskalet. Häll över äggblandningen.
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.
Till servering: Dela, kärna ur och skiva päronet tunt. Hacka valnötterna. Blanda, päron och valnötter med mangoldskott och servera till pajen.
 
 
ONSDAG: Quinoasallad med kyckling
        och ädelostdressing.
 
 
 
 

                                         Detta behövs:

                                                                2 dl quinoa
                                                        1 st hönsbuljongtärning
                                                            140 g bacon
                                                          400 g kycklingfiléer
                                                             1 tsk salt
                                                            1 krm svartpeppar
                                                          1 msk Smör-&rapsolja
                                                             2 st avokado
                                                                                         12 st rödlök
                                                          75 g babyspenat

                                                       Dressing:

                                                           75 g Kvibille ädel
                                                  2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
 
                                                                Gör så här:
Koka quinoan i buljong enligt anvisning på förpackningen. Strimla baconet och knaperstek det i en torr, varm stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Banka ut kycklingfiléerna med handen. Salta och peppra. Stek dem i smör-&rapsolja 4–5 min på varje sida. Skär avokadon i bitar och skiva löken tunt. Riv osten och blanda med crème fraiche. Blanda quinoa, avokado, lök och spenat på ett stort fat. Skär kycklingen i skivor och lägg ovanpå. Strö över bacon. Servera med dressingen.
                                                          
                                                         
 
 
TORSDAG: Hedvigsoppa
 
Detta behövs till 4 potioner:
400 gr nötfärs
1 gul lök
1 1/2 dm purjolök
1 msk matfett
1 1/2 buljongtärning (köttbuljong)
1 liter vatten
2 msk tomatpurè
2 potatisar
4 dl strimlad vitkål (ca 150 gr)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm koriander
Gör så här:
hacka löken. Strimla purjolöken.
fräs lök och purjolök i matfett i en kastrull.
Tillsätt köttfärsen och fräs den väl.
tillsätt buljongtärningar, vatten och tomatpurè.
Låt soppan koka upp.
Skala potatisen och riv eller skär den grovt. Lägg i potatis och vitkål i soppan och låt den koka tills vitkålen är lagom mjuk.
Smaksätt med salt, peppar och koriander.
Servera soppan med en klick creme fraiche eller gräddfil. Garnera med färsk koriander eller persilja.
Servera med något gott bröd!

 
FREDAG: Flygande Jakob
 
Detta behövs:
1  grillad kyckling
1 pkt bacon
1 burk champinjoner
5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
ev, 1 dl salta jordnötter och skivade bananer
Gör så här:
Strimla kycklingen, lägg den i en ugnssäker form. Strimla bacon och skär champinjonerna i skivor och stek dem väl. Vispa grädden till skum och blanda i chilisåsen.
Häll över gräddblandningen över kycklingen, sen lägg över champinjoner och bacon. (ev skivade bananer också ovanpå).
gratinera i 225 grader i 20 minuter. Strö över jordnötterna när det är 10 minuter kvar.
Servera ris och en grönsallad till.
 
 
FREDAGSGOTT: Mjölkchokladpannacotta
 
 


 
 Detta behövs till 4-6 portioner
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 gr mjölkchoklad

Garnering:
Jordgubbar eller hackad mjölkchoklad i småbitar.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden och lägg i vaniljsocker och chokladen i bitar.
Rör tills chokladen smält. ta upp gelatinbladen och låt de smälta i grädden.
Häll upp i portionsglas och låt stå kallt i 3 timmar för att stelna. Garnera med jordgubbar eller hackad choklad.
Smaklig måltidsvecka!
 
Kram Agnetha "Agge"
 

 


1 kommentar:

  1. Vad bra med middagar för en hel vecka. Och den där efterrätten ser supergod ut. Kram Suss

    SvaraRadera