söndag 28 september 2014

En sak i taget.....

....jag har så mycket att berätta om mannens och min resa till Palma, så mycket fina bilder, som ni redan vet är jag smått förälskad i Palma... men en sak i taget, vi börjar med lite goda kakrecept...
HÄR KOMMER TRE SORTERS KAKOR...
SMARRIG KOKOSKAKA

4 ägg
6 dl socker
150 gr rumsvarmt margarin
vispa först ägg och socker sen vispa med margarinet
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl
Arbeta samman detta först och bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt och in i ugnen
i 200 grader i 15-20 minuter. När kakan är i ugnen gör du glasyren.

GLASYR
200 gr kokosflingor
2 dl strösocker
1 dl sirap
1 1/2 dl vispgrädde
74 gr margarin

Ta ut kakan ur ugnen och bred på glasyren, sen in i ugnen i 10 minuter till.
Ta ut kakan och dela i rutor.
Riktigt smaskiga kakor!!

 
 
 
CHOKLADSNITT, ca 35-40 st
3 dl vetemjöl
150 gr smör eller margarin
3/4 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk mörk sirap
Pensling:
uppvispad äggvita
2 msk pärlsocker

Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Tillsätt smöret skuret i bitar och sirapen.
Hacka samman degen för hand eller i matberedaren.
Dela degen i 3 bitar och rulla ut till fingertjocka längder,
lika långa som plåten. Platta till dem lite.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten eller övre delen av ugnen 12-15 minuter.
Låt svalna något och skär sedan i sneda bitar.
Ugnsvärme 175 grader.
 
 
 
 
ENKLA MÖRDEGSKAKOR, äggfria
(eller gaffelkakor som mina barn säger)

200 gr smör eller margarin
1 dl socker
5 dl vetemjöl
Om du vill ha en annan smak tillsätt 2 tsk kardemumma.

Hacka samman alla ingredienser till en deg.
Dela degen i 2 delar och rulla ihop till 2 rullar.
Skiva till ca 1 1/2 cm höga kakor.
(om man vill kan man trycka till lite lätt med en gaffel, därav namnet från mina barn)
Grädda i 200 grader 8-10 minuter i mitten av ugnen.
Ca 40-50 st.


STORT LYCKA TILL MED KAKBAKET!!
Kram Agnetha "Agge"

1 kommentar: