måndag 10 november 2014

Cherry Chocolate Cake.....

Här kommer ett riktigt smarrigt recept...

En helt underbart god tårta/kaka som är dryg och räcker till många.

Mmmmmm.......


Bottnar:

2 ägg
2 1/2 dl starkt kaffe
2 1/2 dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2 1/2 dl körsbärsmarmelad
120 g strösocker
1/2 tsk vaniljsocker

Choklad Ganache:

100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör

Valfri garnering, jag hade marshmallows denna gång, förra gången hade jag körsbär.

Sätt ugnen 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter, klä ev bottnarna med bakplåtspapper för att få loss dem lättare.

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke och vispa samman någon minut. Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Vispa smeten ett par minuter tills den är klumpfri.

Fördela smeten i de tre formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Bottnarna är klara när provstickan är torr, de kan se kladdiga ut ovanpå men vara klara inuti. Ta ut kakorna och låt dem svalna.

Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker och vaniljsockret i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så att allt blandas jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen är pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna.

Smält chokladen till ganachen i en kastrull tillsammans med grädden. Blanka av med en klick smör i slutet. Låt ganachen svalna lite så att den tjocknar innan den fördelas över tårtan. Garnera med valfri garnering!
Stort lycka till med denna helt underbart goda skapelse. Baka-ät-njuut!!
Kram Agnetha "Agge"

1 kommentar:

  1. Åh så gott det ser ut! Jag är svag för de där chokladiga efterrätterna. Kram Suss

    SvaraRadera