fredag 26 december 2014

AGGES MATVECKA..

BÖRJAR NI BLI TRÖTTA PÅ JULMATEN - HÄR KOMMER LITE ANDRA MIDDAGSTIPS...
 
 
 
MÅNDAG
 
Vegobiff, potatis och örtagårdssås
 
Gör så här:
 
Koka potatis, och morötter
Köp ett pkt Hälsans köks vegobiffar och gör enligt
anvisningar på förpackningen.
Blanda 2 dl creme fraiche med en påse (från ett 3-pack)
salladsdressingskrydda, örtagårdskryddor, låt
stå i 15 minuter för att dra till sig smaken.
Servera en god sallad till!
En busenkel med väldigt god måltid.
 
 
 
TISDAG
 
Pastagratäng
 
4 portioner pasta penne
250 gr broccoli
1/2 purjolök
1 tsk olja
5 ägg
2 dl mjölk
4 dl pastasås (fyra ostar)
2 frp strimlad rökt skinka, ca 180 gr
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 gr.
Koka pastan enligt anvisningen, men korta ner koktiden
ett par minuter.
Skär den, om ni har färsk broccoli i bitar, annars tar ni fryst,
lägg i bitarna när det återstår 3 minuter av pastans koktid.
Ansa och skär purjolöken i skivor. Stek dem mjuka i oljan.
Vispa ihop ägg och mjölk med ostsåsen och häll
det i formen. Sätt in mitt i ugnen ca 25 minuter.
Servera med en god sallad!
 
 
 
ONSDAG
 
Grönskande kyckling
 
4 kycklingfileèr
1 pkt 275gr frysta broccolibuketter
2 mörötter
2 dl vatten
1/2 buljongtärning (höns eller grönsak)
1 1/2 krm malen vitpeppar
1/2 tsk dragon
1 msk soya
1 burk (2 dl) Creme fraiche
margarin eller olja att steka i
 
Gör så här:
 
Skär kycklingen i sockerbitsstora bitar och skiva morötterna
i 1/2 cm tjocka skivor.
Bryn kycklingen varsamt, lägg i morotsslantarna, rör om och tillsätt
vatten och buljongtärning. Låt koka under lock 5 minuter på medelvärme.
Tillsätt sedan vitpeppar, dragon, soya och creme fraiche, rör om.
Lägg till broccolibuketterna när det hela har kokat upp.
Låt allt koka långsamt ytterligare 5 minuter.
Servera med ris och skivade tomater.
Om man vill kan man dubbla såsen för att få mer, det brukar jag göra!
 
 
 
TORSDAG
 
Tacopiroger
 
500 gr nötfärs
lite smör eller olja att steka i
1 påse tacokryddmix
1 frp 600 gr kylt pizzakit, inklusive tomatsås
2 morötter
1 ägg
2 dl gräddfil
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek färsen  i en stekpanna några minuter. Rör ner tacokryddan
och tomatsåsen och låt det koka upp. Dra stekpannan från värmen
och låt färsen svalna något.
Skala och riv morötterna fint, vänd ner dem i färsen.
Rulla ut degen och skär den i 8 lika stora fyrkanter. Fördela
fyllningen på degen. Pensla runt kanterna med uppvispat ägg.
Vik ihop dem till trekanter.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla dem med resten av ägget.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Servera pirogerna med gräddfil och en god sallad.
 
 
 
 
FREDAG
 
Egengjorda hamburgare
 
Blanda 600-700 gr nötfärs med
salt, peppar efter smak och
2 msk worcestershiresås
 
Grillas på grillen eller stekes i stekpannan.
Valfritt tillbehör, såsom:
pommes, tomater, bröd, lök, isbergssallad, ketchup, hamburgerdressing.
 
 
 
Fredagsgott - Marianneparfait
 
150 gr Marianne
2 ägg
0,5 dl socker
3 dl grädde
 
Mariannen krossas, ägg och socker vispas pösigt.
Vispa grädden för sig och allt blandas sen ihop.
Fryses sen i portionsformar eller i en stor.
Lite varm chokladsås är gott till.


Hoppas ni hittar något som faller er i smaken, lycka till!
Ha en fortsatt skön jul!
Kram Agnetha "Agge"
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar