söndag 17 maj 2015

NYTANKAD ENERGI MEN MERSMAK AV LEDIGHET...

...En långhelg...som innehållit tid på landet med trädgårdsarbete, målning, långpromenader och dofter från havet och nyutslagna buskar, blommor och träd.
 



Plantering av gräslök, solros och ett par smultronplantor. Jag
undrar om smultronen får vara ifred från skogens djur, det återstår att se....

Mumsigt att ha sin egen gräslök till sommarens goda luncher, med bla färskpotatis och sill...

Vår gamla skrinda fick ny lager mörk betsad olja,
blev som ny, nu klara den ytterligare några säsonger
fullpackad ner till badet med fika och badsaker.


 
 
Helgens två sista dagar tillbringades hemma - lugna med lite handling och grillkväll med färsk lax och delikatesspotatis, väntar lite till med att smaka av färskpotatisen...
 
 
 


 

Här kommer det smarriga receptet på denna goda, enkla grillrätt, som kommer att passa alldeles utmärkt till lunch en varm sommardag.
RECEPT:
Citronbakad lax med sparris och caviarsås. 4 port.

grön sparris, ca 250 gr.
morötter, ca 250 gr.
1 msk olja
salt & svartpeppar
600 gr färsk laxfilè
1 citron
20 gr dill
2 dl creme fraiche pepparrot & citron
80 gr röd caviar

Till servering vis säsong, färskpotatis.

Så här gör du:
1. Ansa sparris och morötter och vänd dem i oljan. krydda med salt och nymald svartpeppar.
2. Lägg laxen i en grillform. Skölj och riv skalet av citronen. Krydda laxen med salt, nymald svartpeppar och citronskal.
3. Hacka dillen och blanda den med creme fraiche och caviar. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar.
4. grilla laxen, sparrisen och morötterna på indirekt grill ca 10 minuter. Laxens innertemperatur ska vara ca 56 grader.
5. Till servering: Pressa citronsaft över den grillade laxen och servera med grönsaker, sås och kokt potatis.
LYCKA TILL!


Har ni börjat räkna ner än? - till semestern?......det har jag....och sonen....till sitt sommarlov....återkommer imorgon med antalet dagar, för det är från imorgon vi, han och jag börjar räkna ner.....
Ha en skön söndagskväll!
Kram Agnetha "Agge"

APRIL I BILDER...OCH ETT LITET RECEPT...

Trädgårdsfix hemma...

Plantering av vårblommor hemma...


Påsken firades på vårt älskade land...

Påskharen kom på besök...

Solig äggsökarmorgon...

Ludde njuter av att solen värmer och att äntligen få vara på landet igen..

Trädgårdsfix på landet...


PÅSKTÅRTAN

 RECEPT:
Mintchokladtårta med after eight, ca 16 bitar.

200 gr smör eller margarin
200 gr mörk choklad
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl,  180 gram

Chokladglasyr:

25 gr smör eller margarin
1 dl vispgrädde
20 plattor after eight, ca 200 gr.

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter med matfett eller lägg i ett bakplåtspapper.
3. Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i matfettet. Rör om då och då. Låt svalna.
4. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet och chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ugnen ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad.
6. Låt kakan svalna något innan kanten på formen lossas. Låt kakan bli kall.
7. Blanda matfett, grädde och after eight i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande.
8. bred glasyren jämt över kakan.
LYCKA TILL!


Min pappa var hos oss på landet under påskaftonen,
han hade med sitt munspel och spelade lite gamla låtar
för oss i stugan efter maten, en mysig stund!

Har vårstädat och vårpiffat lite inomhus hemma, det
känns nästan alltid så när det blir vår att man vill
fixa och dona lite extra.


April i lite bilder....Maj har startat och nya bilder och recept är snart på intågande.
ha det så gott tills vi hörs igen!
Kram Agnetha "Agge"