lördag 21 februari 2015

SPORTLOV

 
Delar av vårt sportlov tillbringar vi i Lindvallen i Sälen hela familjen, mysigt. En semester jag inte gärna struntar i är vinterdagarna med familjen, även om jag är en sommarmänniska så tycker jag dessa utedagar med slalom och vinterlandskap, rosiga kinder och en trötthet i kroppen som man inte ofta får på någon annan träning, en skön känsla. Lufsar omkring i underställ, håret i en enda oreda, mumsar god mat och bara är, väldig skön återhämtning....
 
 

 

 
Första dagen vi kom var det riktigt blåsigt, men sen har vi haft ett par dagar soligt och inte så blåsigt och riktigt bra skidföre i backarna.....
 


Nu dags för lite eftermiddagsfika....
Må så gott, nu njuta lite till, imorgon bär det av hemåt igen.
Kram Agnetha "Agge"

söndag 15 februari 2015

HELGEN SOM VARIT....

.......Har gått i kärlekens tecken både i ord, handling och smaker...
Vi har ätit gott, sagt fina ord till varandra och små paket har delats ut på alla hjärtans dag!
Egentligen vilken dag som helst men en dag att tänka lite extra på varandra och vara tacksam att vi har vår lilla familj!
Söndag fm bakade jag min mammas gamla recept på semlor, små fluffigt fina och riktigt goda små underverk, receptet kommer här nere....
 
 




 
Recept på mina superenkla och godaste semlorna:
25 g jäst
75 g margarin
3 dl mjölk
1 krm salt
1/2 dl socker
1 ägg
9-10 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och häll i mjölken, värm till fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör till den löst sig. Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda i det mesta av mjölet till en smidig, inte för fast deg som får jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
Arbeta degen smidig, forma en längd och dela i 16 bitar. Rulla bullar som läggs på en plåt. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 7-8 minuter i 250 grader.
Låt dem kallna på galler under bakduk!
Nu är de redo att förvandlas till små naggande goda semlor med valfri fyllning.
Ät och njut!
 
 



Helgen går så fort...imorgon är en ny vecka...men en kort vecka, vi åker till fjällen hela familjen en kortvecka, ska bli mysigt att få lite familjetid och lite slalomtid....
ha det så bra!
Kram Agnetha "Agge"

söndag 8 februari 2015

KRINGLOR

 
.....Bästa bullen att ha med på vintriga utflykter, riktigt smarrig att doppa i varm choklad med sin kardemummasmak - KRINGLAN....
 
Passar bra att fylla på frysen lite nu inför den snart kommande sportlovsveckan.

 RÉCEPT:
100 gr smält margarin
3 dl mjölk
1 dl socker
50 gr jäst (röd)
ca , 10 dl vetemjöl
1 tsk malen kardemumma

Smula ner jästen i en bunke, smält margarinet och värm sen med mjölken till fingervarmt. Blanda sen i  allt tillsammans, gör ca 20 bitar, rulla ut varje bit och forma till kringlor.
Jäs i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker eller flagad mandel och baka de sen i ugnen.
Ugnstemp: 250-275 grader i ca 5-6 minuter.
Lycka till!
 
 
 

Söndagkväll..........imorgon startar en ny vecka, ett nytt oskrivet blad....
Ha det så bra och hoppas solen kikar fram en stund imorgon också, det var så härligt på hundpromenaden idag att få lite röda, rosiga kinder av sol och kyla.
Stor söndagskram Agnetha "Agge"

torsdag 5 februari 2015

SNÖLEK

 
Min älskade hund....han godtar alla tokigheter från mig....ser lite olycklig ut men sitter där och undrar om han ska ha detta på sig när vi ska gå ut på vår snöiga promenad  :)
Vi kan inte gå så långt dessa dagar med mycket snö, då han får så mycket snö mellan "tårna" på tassarna, så många korta rundor få det bli och mycket bus på tomten så att han blir av med lite energi...
 

Så här lycklig är han däremot när han har fått borra ner huvudet i snön och leka plog, rulla sig i snön och springa så han ligger som ett streck på snön.....älskade hund vad det ger mycket att ha dig omkring oss, min bästa, trogna vän....
Nu snart brumma till jobbet, kör försiktigt alla ute i vinterlandskapet.
Må så gott!
Kram Agnetha "Agge"

tisdag 3 februari 2015

VECKANS BRÖD


I söndags bakade jag lite bröd för veckan, det blev fiberbröd och ostbröd. Fiberbrödet är till ungdomarna och ostbrödet är ett bra alternativ för de som äter efter LCHF, ett gott alternativ till frukosten för min man.
 
 
 
 
 
 
 


 Recept ostbröd:

Ingredienser:
4 ägg
100 gr naturell färskost
1,5 tsk psylliumfröskal (fiberhusk)
2 tsk bakpulver
2 msk chiafrön
5 dl riven ost (jag blandade de "snuttar"som jag rivit ner och fryst in från ost som blivit över)
Toppa över lite vallmofrön och lite havssalt.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen fluffiga.
Blanda de torra ingredienserna och vispa i de tillsammans med färskosten.
Vänd i den rivna osten.
Låt stå och svälla i 10 minuter.
Klicka ut 9 höga bollar på bakplåtspappersklädd plåt, strö över vallmofrön och havssalt och grädda i ugnen i 10-15 minuter, eller tills de fått fin färg.
Lycka till!



Receptet till detta fiberbröd finns under kategorin "veckans bröd"
på höger sida av bloggen.
 
 

Det blev goda nybakta mackor till kvällskaffet, mmmm
Jag provade också i lördags att baka några goda mellis/lunch/mat-muffins, det receptet tar vi imorgon!
Ha det så bra i detta snöiga landskap!
Kram Agnetha "Agge"

söndag 1 februari 2015

EN VIT DAG:::

Vaknade upp med ont i halsen och en förkylning i antågande denna 1 februari.När jag tittade ut var det otroligt vackert ute, alldeles vitt överallt, himmel, träd, marken, allt smälte samman...
Tog på mina stövlar och fotade det vackra, sen tog jag med mig lite fågelmat och matade mina små fågelhus så fåglarna hittar lite mat en dag som denna.
 
 
 
 Lite solroskärnor blir de nog glada av de små fåglarna...
 


Mina tre små fågelhus på tomten.....
 
Denna dag hade jag tänkt åka ner och skaffa mig gymkort på medley,
Men det får vänta några dagar för att se hur förkylningen utvecklar sig.
Istället så bakar jag bröd, i ugnen står mitt fiberbröd och sen ska jag prova att
göra ostbröd, recept kommer senare.


Ha det så bra så hörs vi snart igen!
Kram Agnetha "Agge"