söndag 28 december 2014

CHOKLAD OCH KOLA BROWNIES

En helt fantastisk god efterrättskaka, tar lite tid att göra då den har kondenserad sötad mjölk i sig som först ska koka i tre timmar och sen svalna innan man kan använda den i bakningen, MEN det är helt klart värt den tid det tar då man smakar den.....
 
 
 
 


Här kommer receptet:

BOTTEN:

120 gr smör
120 gr mörk choklad
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
100 gr hackad mjölkchoklad

150 gr grovt hackade marshmallows
1 burk karamelliserad mjölk = färdig kokad

CHOKLADTRYFFELTÄCKE:

125 gr hackad mjölkchoklad
125 gr hackad mörk choklad
1,5 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20x30 cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader i 20 minuter. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Ta ut kakan.
Bred över den kokta kallnade (karamelliserad) kondenserade mjölken över mashmallowslagret: Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över den karamelliserade mjöken. Låt svalna och stelna, skär sen i lagom portionsbitar.

( Karamelliserad mjölk, får man genom att koka en burk sötad kondenserad mjölk i 3 timmar på svag värme. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten under hela koktiden. Låt burken svalna helt innan den öppnas.)
LYCKA TILL!

Kanske något till efterrätt till nyår? Vi har nog spikat vår nyårsmeny, ev kvarstår att ev byta förrätten, men det återstår att se. Nu en lugn kväll framför en film. Imorgon en liten sammanfattning av 2014 och en framåtblick för 2015.
Må gott! Kram Agnetha "Agge"

lördag 27 december 2014

LILLA HUSET PÅ LANDET VID HAVET

Vårt älskade lilla land på Vinö, mannen och jag åkte hit idag och väckte det lite grann. Vackert vinterlandskap, solen sken och kylan bet oss i kinderna på vår promenad.
 
 
 
Har svårt att ta in att vi brukar bada här på somrarna....
 


 
 
 

Härlig vintrig promenad som vi avslutade med att gå in och värmde på glöggen, tog på oss tofflorna och slappade i soffan med datorn, lite tidningar och återträffen på "så mycket bättre" på tv`n, och så mycket bättre kan jag/vi inte ha det....
Må så gott!
Kram Agnetha "Agge"

fredag 26 december 2014

ATT NJUTA AV LEDIGHETEN...

 
 
Fortsätter att njuta av min ledighet, varit ute på långpromenad i kylan,
sett solen och den har gett mig lite extra D-vitamin, det tackar jag för.
Efter långpromenaden blev det kaffe, varm glögg och en god bok
 i favoritfåtöljen framför granen, att göra det man har lust med,
hinna njuta och ha tid känns fantastiskt härligt.

I morgon åker mannen och jag en sväng till landet och ser till det, det ska bli mysigt!


Må så gott1
Kram Agnetha "Agge"

AGGES MATVECKA..

BÖRJAR NI BLI TRÖTTA PÅ JULMATEN - HÄR KOMMER LITE ANDRA MIDDAGSTIPS...
 
 
 
MÅNDAG
 
Vegobiff, potatis och örtagårdssås
 
Gör så här:
 
Koka potatis, och morötter
Köp ett pkt Hälsans köks vegobiffar och gör enligt
anvisningar på förpackningen.
Blanda 2 dl creme fraiche med en påse (från ett 3-pack)
salladsdressingskrydda, örtagårdskryddor, låt
stå i 15 minuter för att dra till sig smaken.
Servera en god sallad till!
En busenkel med väldigt god måltid.
 
 
 
TISDAG
 
Pastagratäng
 
4 portioner pasta penne
250 gr broccoli
1/2 purjolök
1 tsk olja
5 ägg
2 dl mjölk
4 dl pastasås (fyra ostar)
2 frp strimlad rökt skinka, ca 180 gr
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 gr.
Koka pastan enligt anvisningen, men korta ner koktiden
ett par minuter.
Skär den, om ni har färsk broccoli i bitar, annars tar ni fryst,
lägg i bitarna när det återstår 3 minuter av pastans koktid.
Ansa och skär purjolöken i skivor. Stek dem mjuka i oljan.
Vispa ihop ägg och mjölk med ostsåsen och häll
det i formen. Sätt in mitt i ugnen ca 25 minuter.
Servera med en god sallad!
 
 
 
ONSDAG
 
Grönskande kyckling
 
4 kycklingfileèr
1 pkt 275gr frysta broccolibuketter
2 mörötter
2 dl vatten
1/2 buljongtärning (höns eller grönsak)
1 1/2 krm malen vitpeppar
1/2 tsk dragon
1 msk soya
1 burk (2 dl) Creme fraiche
margarin eller olja att steka i
 
Gör så här:
 
Skär kycklingen i sockerbitsstora bitar och skiva morötterna
i 1/2 cm tjocka skivor.
Bryn kycklingen varsamt, lägg i morotsslantarna, rör om och tillsätt
vatten och buljongtärning. Låt koka under lock 5 minuter på medelvärme.
Tillsätt sedan vitpeppar, dragon, soya och creme fraiche, rör om.
Lägg till broccolibuketterna när det hela har kokat upp.
Låt allt koka långsamt ytterligare 5 minuter.
Servera med ris och skivade tomater.
Om man vill kan man dubbla såsen för att få mer, det brukar jag göra!
 
 
 
TORSDAG
 
Tacopiroger
 
500 gr nötfärs
lite smör eller olja att steka i
1 påse tacokryddmix
1 frp 600 gr kylt pizzakit, inklusive tomatsås
2 morötter
1 ägg
2 dl gräddfil
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek färsen  i en stekpanna några minuter. Rör ner tacokryddan
och tomatsåsen och låt det koka upp. Dra stekpannan från värmen
och låt färsen svalna något.
Skala och riv morötterna fint, vänd ner dem i färsen.
Rulla ut degen och skär den i 8 lika stora fyrkanter. Fördela
fyllningen på degen. Pensla runt kanterna med uppvispat ägg.
Vik ihop dem till trekanter.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla dem med resten av ägget.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Servera pirogerna med gräddfil och en god sallad.
 
 
 
 
FREDAG
 
Egengjorda hamburgare
 
Blanda 600-700 gr nötfärs med
salt, peppar efter smak och
2 msk worcestershiresås
 
Grillas på grillen eller stekes i stekpannan.
Valfritt tillbehör, såsom:
pommes, tomater, bröd, lök, isbergssallad, ketchup, hamburgerdressing.
 
 
 
Fredagsgott - Marianneparfait
 
150 gr Marianne
2 ägg
0,5 dl socker
3 dl grädde
 
Mariannen krossas, ägg och socker vispas pösigt.
Vispa grädden för sig och allt blandas sen ihop.
Fryses sen i portionsformar eller i en stor.
Lite varm chokladsås är gott till.


Hoppas ni hittar något som faller er i smaken, lycka till!
Ha en fortsatt skön jul!
Kram Agnetha "Agge"
















JULENS DAGAR I BILDER....

 ....Dagarna före julafton gjordes det både pepparkakshus och egen julkorv enligt tradition. Julkorven är jag uppvuxen med att göra, mina föräldrar, min farmor och farfar gjorde den och nu jag med min familj och jag hoppas att någon av våra barn väljer att föra detta vidare.

 
 
 
 
Tänder brasan på julaftonsmorgon, för att mysa
framför den och äta frukost vid tv`n.
 
 
 
Vår ståtliga gulliga knubbiga kungagran.
 
 

 

Många paket blir det även om vi varje år säger att det
inte ska bli så mycket julklappar.
 
mmm det goda julbordet...
 
 
 


Mannens traditionsenliga Simpsonsslips är på...


Vilken tur...jultomten kom även till oss....


Vår älskade Ludde var julfin i sin scarf...

Hoppas ni haft en skön, avkopplande jul, det har jag/vi haft. Vi tar dagarna som de kommer, är ute och promenerar mycket, äter alldeles för mycket choklad, läser, ser på filmer och bara är, såå skönt!
Ha det så bra och ta hand om varandra!
Kram Agnetha "Agge"



lördag 13 december 2014

BAKAT MED SAFFRAN.....

 
 

SAFFRANSSKORPOR


SAFFRANSKAKA
 


                                                                          

            
...Min lilla gran i köket på köksbänken lyser mysigt när jag är där (och det är ofta :)) , julen närmar sig och jag ser fram emot lite ledighet. Idag har sonen och jag varit på stan själva en stund och handlat julklappar och provat kläder. När vi kom hem blev det Kaffe, glögg och fika, vi köpte med oss wienerbröd hem och de smakade såå gott!
Satte sen igång att baka, bakade med saffran idag, mjuk saffranskaka och saffransskorpor, recepten kommer här:

SAFFRANSKAKA
200 gr margarin
1 pkt saffran, (0,5g)
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker)
Smörj och ev bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smällt matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
När kakan svalnat, sikta ev över lite florsocker när den ska serveras.

SAFFRANSSKORPOR (ca 35 st) (Leila`s)
100 gr smör
1 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll sen över det i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med den hela sötmandeln och vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna  i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Lycka till!

Nu har mannen lagt köttet på grillen så nu är det dags att slänga in potatisgratängen, göra såser och duka. Häller nog upp ett glas rött att smutta på när man grejar, mmm just det efterrätten måste göras också, blir en varsin enkel chokladpudding med grädde.
Ha en skön lördagskväll!
Kram Agnetha "Agge"



söndag 7 december 2014

NÄR ANDRA LJUSET BRINNER......


....sitter jag i vardagsrummet i min favoritfåtölj och läser och bloggar medan tvn visar "Allt för Sverige" som mannen ligger i soffan och tittar på. Sitter och funderar och summerar helgen.
En helg full av aktiviteter, men trevliga, mysiga sådana. Igår var mannen och jag i Jönköping över dan och hälsade på dottern, vi handlade julklappar, var ute och åt på Twin City - en jättemysig restaurang där vi åt lunch och sen var vi i dotterns lilla etta och fikade på eftermiddagen innan vi vände hemåt igen, en mysig dag! I dag har vi varit med goda vänner, ungdomarna följde också med på julmarknad i Brunneby utanför Linköping. Vi har handlat en hel del närproducerat till julbordet så som olika ostar, leverpastej, korv, knäckebröd, marmelad och ostkaka. Tycker det är roligt att handla närodlad mat, känns så fräscht och kul att gynna egna företagare.
Under eftermiddagen tog vi en julklappsrunda till, både i affärerna och på nätet, sen har vi gjort julköttbullarna ikväll. Det känns skönt att ta lite i taget, och bocka av då kan man ta julen med ro och njuta av denna härliga tid. Två veckor kvar sen väntar 18 dagar ledigt - längtar, känns som man behöver fylla på energidepåerna igen......
Fortsätter att läsa, slöglo på tvn till tända ljus.......ha det så gott!
Kram Agnetha "Agge"

tisdag 2 december 2014

ADVENTSTIDER.....

Här kommer en liten bildkavalkad från en liten bit av det adventspyntade hemmet.
En härlig tid står framför oss i december, njuter av allt vad den har att ge...



Glöggbrickan står redo hela tiden på brickbordet
i vardagsrummet.



 
 

HÄR KOMMER RECEPT PÅ EN GOD ADVENTSKAKA:
 
PEPPARKAKSRULLTÅRTA
 
2 dl vetemjöl
3 krm bikarbonat
1 msk julkryddor
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk filmjölk
 
LINGON- OCH FÄRSKOSTFROSTING
 
100g smör, rumstempererat
3 dl färskost naturell
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl florsocker
2 msk vispgrädde
1/2 dl lingonsylt
 
BOTTEN
Sätt ugnen på 250 grader
Blanda alla torra ingredienser.
Vispa ägg och socker poröst och vänd
i de torra ingredienserna.
Tillsätt sedan filmjölken.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper
och grädda i ugn i 5-6 min.
Ta ut kakan, sockra den på ytan och stjälp upp den, låt svalna.
 
LINGON- OCH FÄRSKOSTFROSTING:
Vispa smör och färskost vitt och fluffigt.
Vispa i vaniljsocker och florsocker lite i taget.
Vispa till en fast frosting. Vispa slutligen i
grädden och vänd försiktigt ner lingonsylten.
Fördela frostingen jämnt på botten och rulla
ihop till en rulle, dela i "lagom" bitar.
 
Lycka till och fortsätt att mysa och njuta i adventstider,
för det tänker jag göra!
Må så gott!
Kram Agnetha "Agge"