söndag 31 augusti 2014

"AGGES MATVECKA"


    Här kommer veckans må-fre matsedel....                            
                                                         

                                                          MÅNDAG: Köttfärslimpa, sås, potatis

Skriver inte ut något recept på köttfärslimpan, jag brukar ta ett ur rutiga kokboken.

TISDAG: Gräddig Chilipasta
  Ingredienser:

 400 g pasta
 400 g färsk skinka
 2 st vitlöksklyftor
 2 st rödlökar
 1 msk smör
 2,5 dl grä
 1 msk kalvfond
 1 tsk sambal oelek
 2 tsk kinesisk soja
 1 knippe rucola
                                           
  Gör så här:
 1. Koka pastan. Skär köttet i strimlor.
 2. Skala och hacka vitlöken
 3. Bryn köttet i smör i en het stekpanna. Lägg över i en gryta.
 4. Fräs vitlök och rödlök och lägg över i grytan.
 5. Tillsätt grädde, fond, sambal oelek och soja. Låt allt koka några minuter.
 Servera såsen med pastan och rucola och valfri grönsak.

                                                             ONSDAG: Karrèer i ugn.
 Ingredienser: 
4-5 fläskkotletter
0,5 dl soja
2 tsk sambal oelek
2 dl chreime fraiche
2 dl grädde

GÖR SÅ HÄR:
Lägg kotletterna i en ugnsform. Blanda alla ingredienserna
i en skål, rör om så allt blandas ordentligt. Häll blandningen
över kotletterna, ställ in i ugnen på 175 grader och låt stå i 1,5 timma.
Servera ris eller cous cous till och valfri grönsak.


TORSDAG: Raggmunk
   Ingredienser
1 dl mjöl
 Potatis, mixern ( min mixer sätter jag på min Electrolux assistent och
 rymmer ca 1,5 liter) full i småbitar.                              
1 ägg i mellan potatisen
 2 dl mjölk
 1 tsk salt
Kör i mixern ca 17-20 sekunder.
 Stek och servera med lingonsylt och ev. bacon eller fläsk.
                                             
                                                  FREDAG: Hemmagjord PIZZA, gjord på Pizzastenen på grillen


                                                       Ingredienser:
                                                       Vi köpte färdig pizzadeg på rulle och alla fick göra sin egen pizza efter tycke och smak, sen grillade vi dem på pizzastenen på grillen, mums....


  HELGENS GODING.....

OREOKAKA.....


INGREDIENSER: (ca 10-12 bitar)  
Oreobotten:
150 g oreokex med chocolate cream
75 g smält smör                                
Cheesecakefyllning:300 g Philadelphiaost
250 g ricotta            
2-2 1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde      
2 tsk vaniljsocker    
150 g oreokex (vanliga)
Topping:               Hallon              

        Oreobotten:
Krossa eller mixa oreokexen till fina smulor och blanda
smulorna med det smälta smöret.
Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och den löstagbara
kanten på en springform, 18-24 cm i diameter och tryck ut degen
i ett jämnt lager, Låt stå i kylen i 20 minuter.

Cheesecakefyllning:
Vispa ihop philadelphia, ricotta, socker, grädde och vanilj-
socker till en tjock smet som fortfarande ska gå att hälla.
krossa oreokexen och häll ner i smeten.
Häll smeten över oreobotten. Ställ in i kylen.

Servering:
Ställ fram kakan en stund innan servering. Värm hallon och servera tillsammans med kakan.

Önskar er en härlig och god matvecka!
Kram Agnetha "Agge"

torsdag 28 augusti 2014

ÄLSKAR STRÅVÄSKOR.........


                                                                             
                                                           ....Jag älskar stråväskor, bra storlek till stranden, jobbet,  
                                                           affären...osv....rymmer lagom mycket, eller det man behöver...
                                                           Jag har ofta min stråväska med mig när jag ska till affären och inte
                                                          ska handla så mycket,  känner mig lite gammalmodig, men på ett
                                                           mysigt sätt.... sen sätter den i cykelkorgen och hem igen....                                                  
Ha en skön torsdagskväll............. imorgon är det fredag... Jihooo.....
Kram Agnetha "Agge"

söndag 24 augusti 2014

FILMTAJM....

(bild lånad från nätet)

....Lördagskvällens film blev denna... riktigt bra och välgjord...

Mys i massor med tända ljus och slingor tillsammans med ett glas rött..


 Idag har jag fortsatt mitt bakande...idag blev det smarriga hallongrottor, ett riktigt gott recept med marsansåspulver i, receptet kommer här nere...

Nästa helg stundar kalas med släkten, så det är bäst att fortsätta baka så inte allt kvatstår på fredagkväll, nu dags för bregottkakor.... det receptet hittar ni under "recept, bakning"

Recpet Hallongrottor:

Ca 30-35 st i småbrödsformar

250 gr margarin
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1 dl vaniljsåspulver (Ekströms marsan att koka)
Hallonsylt

Blanda alla ingredienserna utom sylten och knåda degen.
Rulla till 2 längder och dela längderna till ca 30-35 bitar och rulla varje bit till en boll.
Lägg dem i formarna och tryck ett litet hål. Fyll det lilla hålet med hallonsylt.
Grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen i 175 grader.
Lycka till!
Kram Agnetha "Agge"

lördag 23 augusti 2014

SKÖNA LEDIGA LÖRDAG.....



......började denna tomma oskrivna helg med att åka och äta en hotellfrukost men min namne - min bäste vän, festligt va att vi heter lika dant :)) riktigt gott, lyxigt och mysigt när regnet smattrade utanför....

Väl hemma igen städade jag, bytte sommarens piff till höstens piff som jag handlat på mig under ett tag i väntan på att tas fram när känslan för "att hösten är snart på intågande" infann sig. Och den har nu börjat infinna sig...

Jag har visst haft samma känsla som MIO katalogen - mitt hem går nu i vitt, svart, grått och rosa i olika nyanser - bilder kommer när jag fixat lite blommor....konstigt nog fick jag slänga alla blommor efter att de levt med tonåringarna i huset hela sommaren - ingen visste att de skulle vattnas - när man ej sagt något om det!! Haha, men vad gör väl det - alltid kul att köpa nya frächa, krispiga blommor, får nog bli ett par rosa  orkideèr också


....när den smygande höstkänslan kommer längtar vi i vår familj jämt efter långkoken, grytorna med efterföljande goda hemlagade pajer på säsongens bär och frukter - konstigt det där, men matlagningen tycker jag personligen är mysigare den årstid som vi går tillmötes.....
Fortsätter att skriva denna lediga lördagens oskrivna blad - nu dags att lägga till grillafton med ett glas rött!
Trevlig lördag!
Kram Agnetha "Agge"

onsdag 20 augusti 2014

KARDEMUMMAKAKA....



....eller "MARIAKAKA" som vi här hemma kallar den, varför vet jag egentligen inte, ett recept jag fick av någon för länge sen när min mellentjej hade äggallergi. Den är perfekt och god att göra om man har någon som ej tål ägg.

Här kommer receptet:

6 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
3 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
125gr margarin/smör
2 1/2 dl mjölk

1. Blanda mjöl, socker, kardemumma och bakpulver.
2. Tillsätt fettet och finfördela det i blandningen med fingrarna.
3. Rör ner den kalla mjölken och arbeta snabbt ihop degen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i en smord och bröad form.
175 grader i ca:60 minuter.
Innan jag ställer in den i ugnen brukar jag strö på lite pärlsocker eller färgglatt strössel.
Njut sen av både dofterna och kakan!
Lycka till!

Kram Agnetha "Agge"

söndag 10 augusti 2014

TACKSAM.....


 Det känns som det var en sista suck av sommaren i helgen.....
Är så glad och tacksam att alla våra tre tonåringar följde med oss till vårt lantställe i helgen, där vi laddade batterierna, umgicks, pratade, badade och badade igen, åt god mat, läste, målade, fotograferade och så badade vi igen.... bäst är nog när vi går ner och tar kvällsbadet.... känslan när man kommer upp igen, på med myskläderna, kryper upp i soffan inne eller i stolarna ute, tar en kopp kaffe eller ett glas vin, njuter av tystnaden och solen som håller på att gå ner.....livskvalitè.....


                      Bjuder på lite bilder utanför/utanpå vårt lilla Casa på landet......




Härligt att fått umgås hela familjen i helgen innan jobb och skolor drar igång nu!
Ha det så bra!
Kram Agnetha "Agge"

torsdag 7 augusti 2014

MOTA OLLE I GRIND.......


Jobbångesten kryper sig på.....
Åhhh det är ju så skönt att vara ledig, ta dagen som den kommer och göra vad man vill, när man vill....
SÅ för att få bort den där jobbiga känslan i magen så måste jag aktivera mig, vad gör jag? Jo vänder upp och ner på hela köket, tokstädar till Tomas ledin i högtalarna ( han har alltid varit min städkompis).
De två första bilderna är före bilder....


Här är ordningen återställd i köket igen........rent och fint blev det :)





När städningen var klar piffade jag lite med nyplockade blommor från trädgården, sen för att sätta knorr på det hela(och fortsätta ha någonting att göra) så bakade jag en kardemummakaka till kvällskaffet, ljuvliga dofter i köket av rent och nybakat.





Receptet på kakan tar vi en annan dag......
Och nu ikväll har jag sprungit blandat med powerwalk i 3,5 kilometer så nu känns kroppen lite lugnare inför smygstarten att börja jobba imorgon fredag.
Efter jobb åker vi till landet HELA familjen a`la tonåringar över helgen och badar, grillar och solar innan skolor och jobb drar igång igen.... ska kräma ut det sista av ledigheten i helgen med mina bästa....
Ha det så bra!
Kram Agnetha "Agge"

onsdag 6 augusti 2014

DET STUNDAR FÖDELSEDAG.....


 .....i vår familj, tant fyller lite halvjämt,  jaa, jag alltså.....:)) så nu bakar jag lite nu och då för att inte ha så mycket sista veckan, skönt att det inte var tokvarmt idag när jag både städat köket och bakat.
               Dessa godingar som bara smälter i munnen kallas bregottkakor, så enkla och larvigt goda :)
               Receptet kommer här nere.....


                                                            BREGOTTKAKOR
3 hg bregott (grönt)
2 1/2 dl maisenamjöl (stärkelse)
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop alla ingredinserna, klicka i små brödformar eller små aluminiumformar.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Lycka till!

Kram Agnetha "Agge"

tisdag 5 augusti 2014

BACK ON TRACK.....


....Här har jag tillbringat nästan hela min semester....på vårt älskade lantställe där jag hämtar ny kraft och energi, en riktig energiboostare är vårt underbara Vinö...
Därav min frånvaro under Juli månad, då jag inte har någon dator där utan har bara min Iphone med mig, men det får det bli ändring på till nästa sommarens semster på landet. Däremot är kameran fullproppad med kort och huvudet fullt av minnen och recept som jag gärna vill dela med mig av, men det får komma lite i taget framöver....
Även om sommar, sol, värme och semester är väldigt underbart :) så går det inte komma ifrån att vardagsrutiner - tider- träning och mat/baktestning ska bli skönt att komma tillbaka till, även om det tar emot att säga det :))
Ha det så gott tills vi hörs igen!
Kram Agnetha "Agge"

FÖRSOMMARENS HÄRLIGASTE MINNEN DEL 2

...Mmmmm vilka härliga dagar vi fick uppleva tillsammans med våra ungdomar.... ren och skär lycka från både deras och vårt håll.
Det är så underbart att se deras lycka en sådan här dag, allt slit och kämpande ger lön för mödan....duktiga, duktiga underbara ni.....

Låter bilderna tala för sig själv när vår mellantjej tog studenten och vår "minsta" gick ut nian...
LYCKA!!!!!






.....Nu väntar ett lååångt sommarlov på er............
Kram Agnetha "Agge"